MÜLKÜN TEMELİNDE SARSINTI
Dr. Sadık ÖZEN
“Adalet mülkün temelidir” sözünün Mustafa Kemal Atatürk veya Hazreti Ali tarafından söylenmiş olduğu yolunda görüş ayrılıklar var. Bu değerli söz kim tarafından söylenmiş olursa olsun son derecede değerlidir ve önemi de aynı derecede büyüktür.
“Ergenekon”, “Andıç”, “Balyoz”, “Casusluk” davaları ile adalette yaşanan olumsuzluklarla mülkün temelindeki taşlar yerinden oynamış bulunuyor. Adalet mekanizmasında yaşanan olumsuzluklar ve yargıya olan güven kaybı nedenleriyle mülk; sağdan sola, soldan sağa yalpalayıp duruyor.
Yargıda geçmişte yaşanan olumsuzluklar yön değiştirmiş, onları yaşatanların kendileri bugün sarsılan adalet kavramı ile karşı karşıya gelmişlerdir. Başkalarına çuvaldız batıranlar, kendilerine iğne batınca isyan ediyorlar.
Hem dün hem de bugün yaşanan olumsuzlukların her ikisi de yanlış olup rejimimiz açısından sorun yaratmakta, hukuk kavramı başta olmak üzere; cumhuriyet ve demokrasi kurumları yara almakta ve geleceğe güvencemiz tartışılır hale gelmektedir.
Batılı ülkelerin yaptıkları kınamalarla ülkemiz günden güne perestij kaybına uğramaktadır. Bu gerçek görülmeli, mahkemelerin yetki tartışmaları ve bununla ilgili olarak yaşanan olumsuzluklara son verilmelidir. Demokratik hukuk devleti olmanın, insan hak ve özgürlüklerini tartışmasız hale getirmenin zamanı gelmiştir. Daha fazla geç kalınmamalıdır. Aksi halde ülke ve devlet olarak büyük kayıplara duçar olacağız.
Ne yazık ki yargıda yaşanan komedi devam etmektedir. Ancak savunma hakkını kullanan bir avukat hakkında istenen sekiz yıllık ceza istemiyle yargılanması hakkında verilen “Tutuksuz yargılanma kararı” ülkemizde hala adil yargıçların var olduğunu göstermesi bakımından son derecede önemlidir. Bu kararı veren sayın yargıcı kutluyorum.
Adalet ve yargı müessesesi alabildiğine karıştı. Akıl almaz şeyler yaşanıyor. Kimin eli kimin cebinde belli değil. Yargı adına utanç verici şeyler yaşanıyor.